Facebook RSS Feed

The quick brown fox jumps over the lazy dog

"The quick brown fox jumps over the lazy dog"

Pernah perasan tak ayat ni kat mana-mana ? Sebenarnya ayat kat atas ni mempunyai setiap huruf yang lengkap dari A-Z. Kebiasan guna untuk uji mesin taip dan kebod komputer. Tak payah la nak cari A B C satu satu sampai Z. Tulis je ayat tu dah cukup untuk A-Z.

Gambar bawah ni contoh ayat ni yang digunapakai dalam sample font.


Dari apa yang aku jumpa dalam google, ayat ni orang boleh diguna pakai untuk tengok samada kebod kita ni power ataupun cikai. Kualiti la yang aku maksudkan. Kualiti dari perspektif mana aku tak pasti, mungkin dari segi board  dalam kebod tu. Hoh, paham?



Ce try benda alah bawah ni:


1. Open Notepad

2. Tekan dan hold kedua kekunci SHIFT di keyboard.

3. Sambil tetap menahan kedua key shift tersebut, tulis ayat: "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG".

4. Lihat tulisan yang terhasil di notepad anda.

* Sebab mesti menulis ayat itu adalah kerana ayat tersebut memerlukan anda menekan setiap huruf, A- Z yang ada di keyboard.

Dah dapat result cuba tinggal komen kat bawah. Heh.

Ni aku punya result : THE QUIK ROW FO JUPS OER THE LAY DOG

Piiiiff...teruk.

1 orang tak ketahuan: